Campania naţională

de împădurire

Punct de plecare

Pădurile României sunt în suferința tăierilor ilegale de foarte mulți ani!

Acestea abuzuri reduc anual din suprafețele împădurite ale țării. Programul “O pădure cât o ţară” luptă cu acest fenomen pe două axe. Pe de-o parte, prin lansarea de politici și măsuri revoluționare, care să descurajeze și să oprească o dată pentru totdeauna hoțiile din pădurile țării. Iar, pe de altă parte, îşi propune să îndrepte răul deja făcut!

Cum? Prin acțiuni serioase de împădurire, care să ne reîntregească pădurile furate de alții. “O pădure cât o ţară” este cea mai amplă campanie de împădurire din România, cu implicarea comunităţilor, socieţăţii civile, dar şi a companiilor private.

Programul “O pădure cât o ţară”

Peste 50 de milioane de puieți pentru întregul program

Peste 1100 de pepiniere ale Regiei Naționale a Pădurilor și sute de pepiniere ale Ocoalelor silvice private sunt pregătite cu peste 50 de milioane de puieți pentru întregul program de anul acesta. În această primăvară se vor planta jumătate de milion de puieţi pe zi. Circa 33 de milioane dintre aceștia vor porni în următoarele zile spre cele 13.000 de șantiere active în campania de primăvară. Apoi, aceleași pepiniere vor livra alte aproape 20 de milioane de puieți în campania de toamnă.
În cadrul programului se vor planta în primăvara acestui an timp de două luni: toată luna martie și toată luna aprilie.

33 milioane
puieţi
plantaţi primăvara
13 mii
zone
de împădurire
500 mii
puieţi
plantaţi zilnic

Zone prioritare

Cei mai mulți puieți vor ajunge în șantierele de împădurire din județele:

  • Suceava (6,6 milioane)
  • Harghita (1,9 milioane)
  • Maramureș (1,5 milioane)
  • Sibiu (1,4 milioane)
  • Mureș (1,3 milioane)
  • Brașov (1,3 milioane)
  • Argeș (1,2 milioane)
  • Cluj (1,2 milioane)
  • Vâlcea (1,2 milioane)
  • Bistrița (1 milion)

De ce aici? Pentru că aici se găsesc unele dintre pădurile cele mai exploatate forestier din România. Iar, în multe dintre acestea găsim păduri de molid care nu se regerează decât pe cale artificială, adică prin împăduriri.

Zone prioritare

Completăm 7000 de păduri tinere

Plantăm 2500 de păduri DE LA ZERO

Românii plantează

Cine va planta în cele 13.000 de șantiere forestiere?

În cele mai multe șantiere vor planta oameni de specialitate: personalul silvic din ocoalele de stat și private alături de operatori specializați (firme de împădurire). În total vorbim de mii de oameni implicați.
Dar, vrem să-i avem pe români alături de noi! Pe cât mai mulți!
Pentru ei am numit campania: Românii PLANTEAZĂ: O PĂDURE CÂT O ȚARĂ!
Vrem să avem și Organizațiile non-guvernamentale alături de noi dar și companii.
Cetăţenii și ONG-urile au fost cei mai atenți cu pădurile noastre și cei mai sensibilizați de fenomenul tăierilor ilegale.
Vrem ca ei toți să dea semnalul că: în sfârșit, pădurile României sunt pe mâni bune!

În fiecare județ din țară vor fi până la 3 șantiere deschise celor care vor să dea o mână de ajutor în cea mai mare campanie de împădurire din ultimul deceniu.

21 martie Ziua românilor care plantează! O zi simbol a solidarizării întregii societăți într-o misiune de țară: refacerea pădurilor românești.

Pregătirea campaniei de toamnă

Până în toamnă finalizăm identificarea terenurilor degradate

Cei 50 de milioane de puieți vor fi completați de alte milioane, imediat după de finalizăm identificarea terenurilor degradate. Acestea vor fi împădurite în toamna acestui an.

Am semnat un protocol cu ACOR prin care primăriile din țară ne vor sprijini să avem această evidență care, îi lipsește acum României.

Deja, avem semnale din țară legate de sute de hectare de terenuri într-o astfel de situație. Cele mai mari suprafețe au fost identificate în județele Olt (200), Galați (133 ha), Vaslui (165 ha), Tulcea (70 de ha).